Herstel van Ziekenhuizen
Presentatie
Download presentatie Bijlage 6, Voorstel Herstel Ziekenhuizen
Feiten en Problemen
In de ziekenhuizen in Suriname is een veelheid van problemen waar de huidige directies en het hardweerkende personeel absoluut geen schuld aan hebben.
Het zijn problemen als:
- Structurele onderbezetting, oa door braindrain
- Verborgen laaggeletterdheid
- Onderbetaling
- Ongedocumenteerde Bedrijfsprocessen
- Constant tekort van medicijnen
- Gebrek aan (lab)materialen en apparatuur
- Gebrek aan onderhoud van apparatuur en gebouwen
- Jarenlang geen hygiëne-inspectie gehad
- Geen of slordige schoonmaakwerkzaamheden
- Onhygiënische toiletten en badkamers
- Slechte bereiding van voeding (mensen die geen zout of suiker mogen krijgen dat toch te eten)
- Diverse grote en kleine operaties die dagelijkse of wekelijks uitgevoerd zouden moeten worden, worden nu niet uitgevoerd
- Op NICU’s ontbreekt het aan veel personeel voor de bedjes
- Het ontbreekt aan zeep, er lopen mieren in de couveuses en er overlijden kinderen door kennisgebrek
- Gebrekkige, ontbrekende of ouderwetse ICT
- Geen betrouwbare stroomvoorziening
- Drinkwater kwaliteit wordt niet altijd gemeten
Bronnen van deze informatie zijn medewerkers en managers bij de ziekenhuizen en publicaties, zoals bron: Erasmus MC
Het Ontbreekt aan Professionele Mobiele Websites
De meeste Surinaamse ziekenhuizen hebben helemaal geen of geen professionele en mobiele website. Zouden ze dat wel hebben, dan kunnen patienten zich beter informeren en voorbereiden op een behandeling in het ziekenhuizen en kunnen ze ook meer nalezen als ze weer thuis zijn. Het ziekenhuis kan dan veel efficienter de beter geinformeerde patienten opereren, verplegen en verzorgen.
Hier is een voorbeeld van een mobiele website voor AZP (SEH pagina) (Aanmelden bij de Balie). Op basis van het internet archief zijn als demo/voorbeeld een paar pagina's hersteld en mobiel/responsive gemaakt. Het AZP heeft sinds 2017 tot heden (december 2022) geen actieve website (www.azp.sr).
Het kunnen maken van een dergelijke website heeft niet zoveel met geld maar met kennis te maken. Deze kennis kan grotendeels gratis via internet worden gedaan. Elk ziekenhuis kan daarom altijd een minimale professionele website hebben.
Het Ontbreekt aan Gedocumenteerde Bedrijfsprocessen
Bij verschillende Surinaamse ziekenhuizen staan de bedrijfprocessen niet of onvolledig en verouderd op papier.
Zouden de ziekenhuizen maandelijks hun bedrijfsprocessen documenteren en documentatie bijwerken, dan kunnen ze veel beter efficienter gaan werken, problemen structureel oplossen, process auditen/reviewen of alles gedaan wordt volgens gestelde eisen, nieuwe medewerkers trainen, oude medewerkers laten opfrissen, makkelijker kunnen digitaliseren en makkelijker kunen samenwerken.
Korte Termijn Oplossing
Hier volgen enkele activiiteiten om per direct de kwaliteit van de ziekenhuizen (structureel) te verbeteren:
- De 10 belangrijkste bedrijfsprocessen worden per direct, binnen een maand, gedocumenteerd (flowchart/BPMN)
- De documenten/beschrijvingen worden gebruikt om, binnen 1 maand, trainingpresentaties en trainingsvideos mee te maken.
- De medewerkers trainen met de presentaties en videos. Dit draagt bij aan weten hoe te handelen in geval van problemen in het werk.
- Per direct komt er een professionele website waarop de producten en diensten van het ziekenhuis staan.
- Per direct komt er een intern opleidingsportaal en per direct starten de bijscholing/herscholing trajecten voor medewerkers.
- Per direct gaan we alle ziekenhuizen laten partneren met rijke en grote buitenlandse ziekenhuizen zodat ze jarenlang op sleeptouw kunnen worden genomen en dat er altijd voldoende mensen, medicijnen, materialen en apparatuur zijn.
- De buitenlandse organisaties die dit in hun missie hebben staan opzoeken en met ze bespreken hoe de ziekenhuizen per direct kwalitatief beter te laten zijn.
Lange Termijn Oplossing
Hier volgen enkele activiiteiten om op (midden)lange termijn de kwaliteit van de ziekenhuizen structureel te verbeteren:
- Elke ziekenhuis start een continu procesverbeterproject op. Elke maand wordt een ander bedrijfsproces geaudit (onder de loep genomen) en alle zaken die goed en slecht gingen worden gebruikt om het proces te verbeteren. Elke maand wordt richtng het mininisterie gerapporteerd
- Elk ziekenhuis richt een foundation (stichting) op en start een fondsenwerving programma om onderzoeksprojecten te kunnen uitvoeren.
- Elk ziekenhuis gaat, in samenwerking met buitenlandse partners, een opleidingsprogramma & uitwisselingsprogramma opzetten zodat er qua planning altijd voldoende mensen in het ziekenhuis kunnen werken.
Bekijk de presentatie voor meer informatie.